Laden...

Memoriam Josse Ceulemans

Biografie van Josse Ceulemans

1944
Josse Ceulemans werd geboren in Baasrode aan de oevers van de Schelde en groeide op te Vilvoorde aan de oevers van de Zenne.Germanist van opleiding werd hij leraar Engels en Nederlands. Literatuur in zijn totaliteit en Shakespeare in het bijzonder, kregen zijn voornaamste interesse.

1962
Begon zijn toneelcarrière bij KT De Violier.

1969
Volgde een toneelopleiding te Vilvoorde.

1969
Werd lid van het Syndicaat ter Bevordering van Handel, Nijverheid en Toerisme van de Stad Vilvoorde. Was achtereenvolgens bestuurslid en secretaris.

1973
Behaalde een eervolle prijs van uitmuntendheid met grote onderscheiding aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

1980
Keerde terug naar De Violier als regisseur en acteur.

1989
Josse Ceulemans wordt voorzitter van KT De Violier.

1995
Hij ontdekt het Vilvoords dialect als sappige toneeltaal. Hij schrijft het allereerste toneelstuk in het Vilvoords, “De zuute dood”. Daarna volgden “Café du Commerce”, “Es dadie na waal toe …” en “Hotel du Commerce”. Met deze werken creëerde hij een paar figuren die onvergetelijk met het Vilvoordse volksleven zullen verbonden blijven.

1997 > 1997 tot 2000
Voorzitter van Het Syndicaat ter Bevordering van Handel, Nijverheid en Toerisme. Lag mee aan de basis van allerlei grote activiteiten in Vilvoorde.

2001
Josse Ceulemans wordt lid van de Raad van Bestuur van de Culturele Centra van de Stad Vilvoorde en lid van de Raad van Bestuur van de openbare bibliotheek van Vilvoorde.

2002
Als auteur en regisseur weet hij zijn publiek te verrassen en te boeien met groots opgezette spektakelstukken zoals Runner, Den Albatros, De Kazematten en Shankill Falls. Naast een paar artikels in enkele tijdschriften over Vilvoorde – een stad die hij door en door kent – bezorgde hij aan een massa toeschouwers toneelplezier dat naar meer vraagt …

2003
Dit jaar viert hij samen met zijn voltallige ploeg het 100 jarig bestaan van KT De Violier.

2003 23 Oktober
Josse Ceulemans wordt door de Raad van Bestuur van SABAM als auteur aanvaard.

2005
13 Juli. In samenwerking met de Stad Vilvoorde en Videohouse brengt Josse Ceulemans zijn eerste DVD uit over het Vilvoords dialect. “10 Jaar Hotel du Commerce”.

2012
Schrijft een gedeelte van de Bijbel in het Vilvoords dialect.

22 september 2013
Overleden

23 september 2013
Krijgt de titel van Ere-Voorzitter van K.T. De Violier Vilvoorde